Emisija Dobro jutro, Hrvatska

Ravnateljica Ivana Katavić rado se odazvala pozivu da sudjeluje u Roditeljskom kutku u sklopu emisije Dobro jutro, Hrvatska gdje je glavna tema bila državna matura i kako se najbolje pripremiti za, kako ga se često naziva, ispit zrelosti.

Pripreme za maturu vrlo je važna tema za maturante, njihove roditelje, ali i za društvo u cjelini. Ravnateljica je na početku iznijela tezu u kojoj se vrlo često maturantima, upravo kroz pripreme za državnu maturu, nameće da nemaju dovoljno sigurnosti za izlazak na ispite s preopterećeni iako ispiti državne mature proizlaze upravo iz ishoda koji su maturanti radili kroz svoje srednjoškolsko obrazovanje. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja prošle je godine proveo i istraživanje na tu temu gdje je glavno pitanje bilo koliki postotak maturanta pohađa pripreme prije samog polaganja te koliko postotak maturanata smatra da su im pripreme pomogle u tome. Rezultati su bili i više nego zanimljivi, pa je tako 50% maturanta reklo da pohađaju pripreme, dok je čak njih 40% nakon polaganja ispita državne mature izjavilo da im pripreme koje su pohađali uopće nisu bile potrebne i da je kontinuirani rad ključ za uspješno polaganje ispita državne mature. Ove rezultate potvrdila je i studentica Geotehničkog fakulteta u Varaždinu koja se prisjetila svog polaganja ispita državne mature. Njezin zaključak je bio da dodatne pripreme nisu potrebne u tolikoj mjeri te da srednja škola nudi dovoljno znanja za polaganje ispita državne mature na osnovnoj i na višoj razini.

Epidemija koja nas je zadesila prošle godine, potaknuo je Centar na brze, jezgrovite promjene i prilagodljivost novonastaloj situaciji iz koje je iznjedren projekt Centar mature koji je namijenjen kako maturantima, tako i nastavnicima, ali i svim ostalim zainteresiranim dionicima odgojno – obrazovnog procesa. Centar mature započeo je kao mrežno sjedište na kojem su postavljeni zadaci za maturante u digitalnom i interaktivnom obliku i smjernice za nastavnike kako bi im se dodatno pružila pomoć upravo u pripremama za državnu maturu. Osim toga, tamo se mogu pronaći i podcasti na različite teme u kojima se maturantima obraćaju stručnjaci koji rade u Centru, mogućnost pisanja probnog eseja uz dobivanje povratne informacije od ocjenjivača ispita državne mature, pa čak i interpretacije nekih dijelova književnih dijela u interpretaciji kazališnih glumaca.

Razmišljajući kako se još više približiti maturantima, započeti projekt Centar mature ove je godine dobio i svoj nastavak u obliku Viber zajednice Centar mature u kojoj se svakodnevno objavljuju relevantne novosti i u kojoj postoji mogućnost slanja privatne poruke, a odgovor na upit stiže u najkraćem mogućem roku. U Viber zajednici integriran je i chatbot koji služi kako bi davao odgovore na najčešća pitanja svih pristupnika u bilo koje doba dana.