NCVVO Plavi Logo

Poštovane ravnateljice i ravnatelji

Poštovane ispitne koordinatorice i ispitni koordinatori,

objavom konačnih rezultata jesenskog roka državne mature priveli smo kraju ovaj zahtjevan, odgovoran i složen posao.

Državna matura je projekt visokog rizika u kojem je u ljetnom ispitnom roku bilo 28 451 pristupnika, u jesenskom ispitnom roku 4 352 pristupnika, koji su polagali ispite u 381 srednjoj školi te u šest (u ljetnom ispitnom roku) odnosno u tri ispitna centra (u jesenskom ispitnom roku). Pisanje ispita pratilo je oko 19 000 nastavnika, a sve je koordinirao 381 ispitni koordinator u školama i šest ispitnih koordinatora u ispitnim centrima. Ove godine pisano je 139 160 ispita samo u ljetnom ispitnom roku.

Državna matura u oba je ispitna roka roku uspješno provedena prije svega zahvaljujući ispitnim koordinatorima, ravnateljima škola i dežurnim nastavnicima, pa zato koristim priliku da vam u svoje ime i ime zaposlenika Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja zahvalim na stručno i odgovorno obavljenom poslu. Bez svih vas provedba državne mature ne bi bila moguća i zato vam još jednom velika HVALA!

Želim zahvaliti i članovima stručnih radnih skupina koji su radili ispitna pitanja, recenzentima ispita, prevoditeljima, ocjenjivačima i svima drugima koji su dali svoj doprinos uspješnom provođenju državne mature.

Na kraju hvala i maturantima koji su pisali ispite državne mature jer su u velikoj mjeri pokazali ozbiljnost i odgovornost, čime su dali primjer i nama starijima kako se treba odgovorno ponašati. Znam da im je to bio najveći stres u dosadašnjem školovanju, stoga se ispričavam za sve organizacijske propuste ako ih je bilo, jer oni su se pojavljivali kao posljedica provedbe ovako složenog posla i učiniti ćemo sve da ih u sljedećim godinama svedemo na najmanju moguću mjeru.

Naravno svim maturantima želim uspješan nastavak školovanja, jer će njihov doprinos u izgradnji hrvatskog društva biti dragocjen u godinama koje dolaze.

Vama u srednjim školama želim uspješnu novu školsku godinu i spremnost na sve što nas čeka u ovim izazovnim vremenima u okviru čega državna matura ima posebno mjesto.

S poštovanjem,

Vinko Filipović, prof.

ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja