Pristupnici

Svi pristupnici prijavljuju se u sustav na mrežnoj stranici www.postani-student.hr koristeći se poveznicom Prijavi se.

 • Tko je “ostali pristupnik”?
  Ostali pristupnici su svi koji su četverogodišnje/petogodišnje srednjoškolsko obrazovanje završili od 2010. do 2022. godine u srednjim školama RH, svi koji su srednje obrazovanje završili prije 2010. godine, svi iz sustava obrazovanja odraslih i svi koji su srednje obrazovanje završili izvan RH, a prijavljuju ispite državne mature.
 • Moram li polagati ispite državne mature ako sam srednje četvorogodišnje obrazovanje završio prije 2010. godine?
  Ne morate ih polagati osim ako to uvjetuje studijski program koji prijavljujete…
 • Ako nisam obveznik polaganja ispita državne mature, moram li položiti sve ispite koji su uvjet ili samo one koje želim?
  Pristupnik koji je završio srednje četverogodišnje obrazovanje prije 2010. godine može polagati bilo koji od obvezatni i izborni ispit državne mature (jedan ispit, dva ispita, nekoliko ispita ili sve ispite), ovisno o postavljenim uvjetima visokoga učilišta za pojedini studijski program. Za dodatne informacije možete se obratiti Središnjemu prijavnom uredu na broj telefona 01 6274 844.
 • Što je registracija i tko se treba registrirati?
  Registrirati se moraju pristunici koji su srednje obrazovanje završili prije 2010. godine, pristupnici iz sustava obrazovanja odraslih i pristupnici koji su srednje obrazovanje završili izvan RH.
 • Kako se mogu registrirati?
  Pristupnici koji su srednje obrazovanje završili prije 2010. godine i pristupnici iz sustava obrazovanja odraslih registriraju se klikom na Završio/la sam srednje obrazovanje u RH prije 2010. godine ili u sustavu obrazovanja odraslih i želim se registrirati i popunjavanjem obrasca za registraciju. pristupnici koji su završili srednje obrazovanje izvan RH registriraju se klikom na Završavam ili sam završio/la srednje obrazovanje izvan RH i želim se registrirati i popunjavanjem obrasca.
 • Kako ću znati je li registracija uspjela?
  Ako je registracija uspjela, SMS porukom primit ćeš korisničku oznaku i lozinku za prijavu u sustav putem stranice www.postani-student.hr.
 • Što ako registracija nije uspjela?
  Ako registracija nije uspjela, trebate provjeriti točnost podataka koje ste upisali pri registraciji ili poslati upit o problemu uz osobne podatke (ime i prezime, OIB, broj mobilnog telefona kojim se koristite) na e-adresu: drzavna.matura@ncvvo.hr.
 • Što moram napraviti nakon registracije?
  Nakon registracije trebate se prijaviti na www.postani-student.hr s korisničkim podatcima koje ste zaprimili. Nakon prijave u sustav potrebno je iz svjedodžba upisati ocjene koje ste ostvarili kroz srednjoškolsko obrazovanje na poveznici Moji podatci – Ocjene. Nakon upisa svih podataka iz svjedodžba trebate pohraniti izmjene.
 • Što je aktivacija i tko se treba aktivirati?
  Aktivaciju obavljaju samo pristupnici koji su četverogodišnje/petogodišnje srednjoškolsko obrazovanje završili od 2010. do 2020. godine u srednjim školama RH. Postupak aktivacije obavlja se samo jednom.
 • Kako se trebam prijaviti u sustav?
  Prijava u sustav obavlja se na mrežnoj stranici www.postani-student.hr na poveznici Prijavi se s korisničkim podatcima dobivenim pri registraciji ili aktivaciji.
 • Kako se trebam aktivirati?
  Aktivacija se obavlja na mrežnoj stranici www.postani-student.hr klikom na Prijava u sustav-Završio/Završila sam srednje obrazovanje u redovitome sustavu obrazovanja u RH nakon 2010. godine i želim se aktivirati. Pri aktivaciji potrebno je upisati prošlogodišnji TAN, OIB i broj mobitela koji se već nalazi u sustavu.
 • Što trebam napraviti ako nemam prošlogodišnji TAN ili sam promijenio broj mobitela?
  Možete nazvati Infocentar na broj 01 4501 899 za dobivanje podataka ili ih možete zatražiti na e-adresi: drzavna.matura@ncvvo.hr uz osobne podatke (ime i prezime, OIB, broj mobitela koji koristiš). Tada se ne trebate koristiti linkom za aktivaciju, već se prijavljujete s podatcima koje Vam je poslao Centar na Prijavi se/ Prijava u sustav /Korisnička oznaka, lozinka, PIN.
 • Što trebam napraviti ako je aktivacija uspjela?
  Nakon što unesete podatke za aktivaciju (stari TAN, OIB i broj mobitela), zaprimit ćete SMS s korisničkim podatcima za prijavu.
 • Što trebam napraviti ako aktivacija nije uspjela?
  Trebate provjeriti točnost podataka koji se unose (stari TAN, OIB i broj mobitela). Ako su uneseni točni podatci, a aktivacija nije uspjela, trebate nas obavijestiti na e-adresu: drzavna.matura@ncvvo.hr i navesti osobne podatke (ime i prezime, OIB i broj mobitela).
 • Što trebam napraviti ako izgubim korisničke podatke?
  Za ponovno izdavanje korisničkih podataka (PIN-a, TAN-a, a za osobe s elektroničkim identitetom @nispvu.hr i korisničke oznake i lozinke) trebate s broja mobitela poslati SMS poruku sadržaja “OPET” i to: iz RH na broj 666555, iz BiH na broj 091 610702, pristupnici iz ostalih zemalja moraju se javiti Središnjem prijavnom uredu.
 • Što trebam napraviti ako promijenim broj mobitela?
  Trebate se obratiti na e-adresu: drzavna.matura@ncvvo.hr i navesti osobne podatke (ime i prezime, OIB i broj mobitela kojim se koristite) ili nas nazvati na broj telefona 01 4501 899. Nakon unesenih izmjena u sustav poslati ćemo Vam nove podatke SMS porukom.
 • Neispravni korisnički podatci:
  Ako sustav javlja grešku prilikom prijave na www.postani-student.hr možete se obratiti na e-adresu: drzavna.matura@ncvvo.hr i poslati osobne podatke (ime i prezime, OIB i broj mobitela kojim se koristite), a možete nas nazvati na broj telefona 01 4501 899. Nakon unesenih izmjena isporučiti ćemo Vam nove korisničke podatke.
 • Koji pristupnici moraju dostaviti potrebnu dokumentaciju?
  Potrebnu dokumentaciju trebaju dostaviti pristupnici iz sustava obrazovanja odraslih i pristupnici koji završavaju li su završili srednjoškolsko obrazovanje izvan RH koji prijavljuju ispite državne mature.
 • Na koju adresu šaljem potrebnu dokumentaciju za prijavu ispita državne mature?
  Ako prijavljujete ispite državne mature, trebate poslati dokumente na adresu: Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Damira Tomljanovića – Gavrana 11, 10020 Zagreb, Naznaka – dokumenti za DM, a ako prijavljujete samo studijske programe, dokumentaciju trebate poslati na adresu: Agencija za Znanost i visoko obrazovanje, Središnji prijavni ured, Donje Svetice 38/5, 10000 Zagreb.
 • Koje je dokumente potrebno dostaviti?
  Na mrežnim stranicama www.ncvvo.hr i www.postani-student.hr biti će objavljena obavijest s popisom potrebne dokumentacije prema kategoriji pristupnika te rokovima za dostavu dokumentacije.
 • Trebam li ovjeriti dokumente koje šaljem?
  Dokumenti moraju biti OVJERENE PRESLIKE. Sve dokumente potrebno je ovjeriti kod javnoga bilježnika.
 • Trebam li ponovo slati dokumente ako sam ih ranije poslao?
  Ako ste već poslali dokumente u nekom od prijašnjih upisnih rokova i Vaši su osobni podatci i ocjene verificirani u sustavu, niste dužni ponovo slati dokumentaciju.
 • Za sva ostala pitanja:
  Sva ostala pitanja možete poslati putem e-adrese na drzavna.matura@ncvvo.hr, a možete nazvati na broj telefona 01/4501-899.