Ljudska prava

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se na dan kada je 1948. Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila Opću deklaraciju o ljudskim pravima (u daljnjemu tekstu: Deklaracija). Deklaracijom je prvi put u povijesti čovječanstva priznato pravo svih ljudi na „život, slobodu i sigurnost… bez ikakvih razlika”.

Godine 1950. Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 10. prosinca Danom ljudskih prava kako bi se usmjerila pozornost „naroda svijeta” na Deklaraciju kao zajedničko mjerilo postignuća svih naroda i država.

Uz razna politička, kulturna i edukativna događanja po cijelome svijetu, na taj se dan tradicionalno svečano dodjeljuje Nobelova nagrada za mir te petogodišnja UN-ova nagrada za ljudska prava.

U ovoj godini kada su narodi svijeta suočeni s borbom protiv COVID-19 i s mjerama za očuvanje radnih mjesta i kada se nastoji pružiti potpora mladima u prelasku iz obrazovnoga sustava na tržište rada te osnažiti zelene i digitalne tranzicije naših društava, znakovita je odluka o dobitniku Nobelove nagrade za mir.

Ovogodišnja Nobelova nagrada za mir dodjeljuje se Svjetskomu programu za hranu (WFO), organizaciji Ujedinjenih naroda. U obrazloženju nagrade predsjednica Nobelova odbora Berit Reiss-Andersen istaknula je kako se Svjetskomu programu za hranu nagrada dodjeljuje zbog „borbe protiv gladi kao i zbog poboljšanja uvjeta za stvaranje mira u konfliktnim područjima”. U obrazloženju se ističe i da je borba protiv gladi posebice važna u ovo doba pandemije koronavirusa te da je do trenutka kada ćemo imati cjepivo, hrana najbolje cjepivo protiv kaosa.

Čestitamo dobitnicima!

Čestitamo svakomu čovjeku koji svojim životom, radom i djelovanjem dokazuje da poštuje Deklaracijom priznata prava svih ljudi. Čestitamo svima koji pridonose promoviranju i zaštiti ljudskih prava i sloboda.

U članku 3. Deklaracije piše: „Svatko ima pravo na život, slobodu i osobnu sigurnost.” U vrijeme pandemije koronavirusa u kojoj se nalazi i Hrvatska propitkuje se sloboda jer je teško uskladiti pravo na život i osobnu sigurnost sa slobodama na koje smo navikli i u kakvima smo do pojave pandemije živjeli. No, kako je rekao Viktor Frankl: „Posljednja od ljudskih sloboda je izabrati vlastite stavove.”