NCVVO Plavi Logo

Odlukom Hrvatskoga sabora Međunarodni dan bijeloga štapa (15. listopada) se kao dan slijepih osoba obilježava i u našoj zemlji. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja pridružuje se obilježavanju toga dana s lijepom obavijesti i sljedećom najavom:

  • Sve do ove godine Hrvatska nije imala standard brajice, a mnogi su stručnjaci, slijepe osobe razvijale notaciju, obogaćivale svoje znanje i na kraju uložile intenzivan trud i rad u izradu standarda. U kolovozu 2020. godine Hrvatski savez slijepih objavio je prve standarde brajice – Standard hrvatske brajice (Funtek, 2020.) i Brajične matematičke notacije (Pugar, 2020.) koje možete pronaći na poveznici https://www.savez-slijepih.hr/hr/kategorija/standard-hrvatske-brajice-575/.
    Mi od svojega osnivanja te od provedbe prvih nacionalnih ispita i prve državne mature sustavno radimo na izjednačavanju mogućnosti svih pristupnika. Također, prva smo institucija koja je suradnjom s brojnim stručnjacima, prije svega sa stručnjacima COO „Vinko Bek”, i nabavom opreme za brajicu sve potrebne materijale tiskala na brajici. Primjerke neiskorištenih ispita na brajici uz pomoć COO „Vinko Bek” svake godine distribuiramo budućim maturantima kako bismo im pomogli u pripremama za ispite državne mature.
    Ovim putem čestitamo Hrvatskomu savezu slijepih i svim stručnjacima, ustanovama i pojedincima koji su sudjelovali u izradi gore navedenih standarada, a kojima ćemo se koristiti u izradi ispita državne mature i ostalih ispitnih materijala.
  • Najavljujemo da će naša mrežna stranica tijekom 2021. godine biti pristupačna korisnicima s invaliditetom pa će im se na taj način olakšati pristup objavljenim sadržajima.

Preporuke za pristupačnost