NCVVO Zeleni Logo

Poštovane ravnateljice, poštovani ravnatelji,

u nastavku je kalendar provedbe nacionalnih ispita za učenike četvrtog i osmog razreda u školskoj godini 2024./2025.

Ovom prigodom želim vam zahvaliti što ste kao ravnatelji škola sa svojim školskim koordinatorima, učiteljima i stručnim suradnicima izvrsno proveli nacionalne ispite u ožujku ove godine unatoč organizacijskim i prostornim problemima s kojima su se mnoge škole suočavale.

Provedba nacionalnih ispita počet će 10. ožujka i trajat će do 3. travnja 2025. godine, tjedan dana kasnije nego ove godine, jer nismo htjeli da se ispiti pišu u prvom tjednu nakon povratka učenika s drugoga dijela zimskoga odmora.

Bilo je upita zašto se ispiti pišu baš u ožujku. Nažalost, nema idealnog vremena koje neće remetiti planirani rad škola te je ovo optimalno vrijeme. Pisanje prije ožujka onemogućilo bi uvrštavanje znatnog broja zadataka iz predmetnih kurikula tekuće nastavne godine, a nakon provedbe u ožujku i početkom travnja slijedi ocjenjivanje ispita, dok je u svibnju Centar fokusiran na pripremu provedbe državne mature. Dok su nacionalni ispiti u ovom formatu, nije moguće pisanje nakon završetka nastavne godine iz niza objektivnih razloga.

Molim vas da u dane pisanja nacionalnih ispita za učenike četvrtog razreda ne planirate odlazak u školu u prirodi ili bilo koju drugu aktivnost koja bi podrazumijevala izostanak cijelog razrednog odjela. Kad su u pitanju učenici osmog razreda, kao i prethodne godine, molimo vas da ne planirate odlazak u Memorijalni centar žrtava domovinskog rata u Vukovar i naravno bilo kakvu drugu aktivnost zbog koje bi izostao cijeli razredni odjel.

Svi drugi izostanci opravdane naravi dopušteni su kao i odlazak na županijska i državna natjecanja, Erasmus programe ili nešto slično.

U nadi nastavka izvrsne suradnje u izvršenju ovog zahtjevnog zadatka, unaprijed zahvaljujem i želim vama i vašim zaposlenicima uspješan završetak nastavne godine.

S poštovanjem,

Vinko Filipović, ravnatelj NCVVO