Zbog nepredviđene situacije koja se dogodila 19. lipnja 2017. godine u jednoj srednjoj školi ispit iz Hrvatskoga jezika (Književnost i jezik – test) na osnovnoj i višoj razini piše se u srijedu 28. lipnja 2017. godine u 14.00 sati.

Prema ranije objavljenome Kalendaru polaganja ispita državne mature u ljetnome roku u školskoj godini 2016./2017. to je bio datum polaganja ispita iz Latinskoga jezika.
Zbog novonastale situacije jedino moguće rješenje bilo je prebaciti polaganje ispita iz Latinskoga jezika na 27. lipnja kako bi se 28. lipnja mogao pisati ispit iz Hrvatskoga jezika.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja u suradnji s ostalim dionicima obrazovnoga sustava čini sve da bi pristupnici mogli pristupiti svim dodatnim planiranim provjerama za upis na visoka učilišta.

Također, u suradnji s predstavnicima svih nacionalnih manjina i nadležnim ministarstvom razmatra se optimalan termin polaganja ispita iz materinskih jezika.

Razumijemo da je novonastala situacija svima izazvala neplanirane poteškoće, ali se zaista trudimo pronaći rješenje te činimo sve kako bismo svim pristupnicima, koliko je to moguće, osigurali što manje stresno polaganje preostalih ispita državne mature.