PISA 2018

U utorak 3. prosinca 2019. godine, u prostoru Ministarstva znanosti i obrazovanja predstavljeni su na press konferenciji rezultati OECD-ovog istraživanja PISA 2018, provedenoga u proljeće 2018. godine, a u srijedu, 4. prosinca isti su predstavljeni i stručnoj javnosti.

PISA – Međunarodni program za ispitivanje znanja i vještina učenika, najveće je međunarodno obrazovno istraživanje koje Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) od 2000. godine provodi u trogodišnjim ciklusima, u zemljama članicama OECD-a i partnerskim zemljama s ciljem prikupljanja međunarodno usporedivih podataka o kvaliteti, učinkovitosti i pravednosti obrazovnih sustava.

Istraživanje PISA 2018 sedmi je ciklus PISA istraživanja (peti po redu u kojemu je sudjelovala Republika Hrvatska) u kojemu je nakon 2000. godine po treći puta kao glavno ispitno područje ispitivana čitalačka pismenost učenika, dok su se matematička i prirodoslovna pismenost ispitivale kao sporedna područja. U istraživanju je sudjelovalo 79 zemalja, a ukupno je testirano više od 600 000 učenika koji predstavljaju oko 32 milijuna petnaestogodišnjih učenika u zemljama sudionicama. U Republici Hrvatskoj ispitivanje je provedeno u proljeće 2018. godine u 179 srednjih i 4 osnovne škole, a ukupno je sudjelovalo 6609 petnaestogodišnjih učenika.

Detaljnije informacije o PISA istraživanjima mogu se pronaći na mrežnim stranicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja na adresi: https://pisa.ncvvo.hr/, te na OECD-ovim mrežnima stranicama na adresi: http://www.oecd.org/pisa/.