Centar za edukaciju nastavnika u kurikularnoj reformi – Info centar kurikularne reforme „Škola za život” službeno je u ponedjeljak otvorila ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, istaknuvši kako je riječ o najvećem programu edukacije nastavnika ikada provedenom u Hrvatskoj.

Ministrica Divjak rekla je da je uz taj centar vezano 170 savjetnika i mentora koji već rade na programima edukacije za sve eksperimentalne škole, a u ovome trenutku taj centar obrazuje više od tisuću i pol učitelja, nastavnika i ravnatelja i suradnika iz 72 eksperimentalne škole. Centar je smješten u zagrebačkoj Berislavićevoj ulici. Najvećim programom edukacije u Hrvatskoj obuhvaćeno više od 2600 učitelja i nastavnika

Info centar, izvijestila je Divjak, trenutačno obrazuje i 1100 učitelja informatike tako da je u program edukacije uključeno ukupno više od 2600 učitelja, nastavnika, ravnatelja i suradnika koji će se obrazovati oko godinu i pol. Dodala je da su savjetnici i mentori već ranije prošli edukacije kako trebaju raditi s učiteljima te primjenjivati nove metode, a uz to je u edukaciju od prosinca prošle godine, odnosno od siječnja ove godine, uključeno i 1100 učitelja informatike. Kako je objasnila ministrica, riječ je o novim obrazovnim metodama poučavanja, a za posjeta Info centru, rekla je, vidjeli smo što i kako rade mentori i savjetnici. Oni pak, dodala je, ne provode samo on-line edukacije već se organiziraju i posjeti školama, kao i ono što nam je u ovom trenutku provedbe reforme najvažnije – a to je izrada metodičkih priručnika za učitelje.

Pomoćnica ministrice Lidija Kralj istaknula je kako su u Info centru mentori i savjetnici cijelo vrijeme on-line dostupni školama i odgovaraju na pitanja učitelja i nastavnika, daju im savjete, prate realizaciju i prikupljaju podatke. Rekla je da se u prostorijama centra sastaju i mentorska i razredna skupina, te sve predmetne radne skupine koji trenutačno pripremaju on-line edukaciju za sve učitelje, nastavnike, ravnatelje i stručne suradnike u eksperimentalnim školama.

Kralj je ocijenila da proces edukacije teče izvrsno i već je više od 1500 sudionika u on-line okruženju i postupno su se i priviknuli na takav način edukacije. Dodala je da će savjetnički timovi i posjećivati škole kako bi učiteljima i nastavnicima pomogli da podignu svoje profesionalne kompetencije kako bi lakše uveli nove kurikulume. U mentorskom timu Info centra „Škola za život” je 20 članica i članova, a jedna od njih je i Arjana Blažić koja je izvijestila da je mentorski tim u zadnjih nekoliko tjedana počeo on-line edukaciju svih kolega koji će u devetom mjesecu ove godine ‘krenuti’ u eksperimentalni program. Sada je već prošla faza upoznavanja i svi se polako privikavaju na ovaj način edukacije koji je svima nov, rekla je Blažić. Smatra kako svi sudionici cijene ovaj način obrazovanja jer im je zaista dostupan u svako doba dana.

 

Preuzeto sa: Hina