U ponedjeljak 29. siječnja 2018. godine u Hrvatskoj obrtničkoj komori potpisan je Memorandum o uspostavi partnerstva za naukovanje u Republici Hrvatskoj (u daljnjemu tekstu: Memorandum). Cilj je Memoranduma uspostaviti partnerstvo za naukovanje između Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Ministarstva turizma, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore čiji su čelnici njegovi potpisnici.

Memorandum promiče važnost strukovnoga obrazovanja i donosi značajne promjene u sustavu strukovnoga obrazovanja kao što su bolja organizacija prakse i bolja kvaliteta obrazovanja. Polaznici strukovnih škola provodit će dio vremena na praksi, a dio u razredu.

Hrvatska obrtnička komora provodi projekt Erasmus+ „Uključite se u EP4A: Europska partnerstva za naukovanje” kojemu je cilj promovirati naukovanje partnerstvom među relevantnim dionicima u strukovnome obrazovanju i osposobljavanjem nadležnih ministarstava, agencija, komora, tvrtki, strukovnih škola i socijalnih partnera.

U svojemu obraćanju nazočnima potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica Martina Dalić najavila je izmjene i dopune Zakona o obrtu koje bi se trebale naći u zakonodavnoj proceduri tijekom drugoga kvartala ove godine, a koje će biti usmjerene vraćanju dobrih, ali zaboravljenih praksa kao što su polaganje pomoćničkih ispita i nadzor nad provedbom strukovne nastave.

Ministrica Blaženka Divjak napomenula je kako je Zakon o strukovnome obrazovanju upućen u saborsku proceduru. Na temelju njega će se unaprijediti strukovno obrazovanje te uvesti centri kompetentnosti koji će postati središta okupljanja škola, poslodavaca i ostalih dionika kako bi se omogućilo fleksibilno strukovno obrazovanje.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec naglasio je da bez poslodavaca nema naukovanja i da bez partnerstva nema kvalitetnoga strukovnog obrazovanja te je ukazao na važnost međusobne suradnje institucija.

Nakon potpisivanja Memoranduma održan je okrugli stol „Partnerstvom do kvalitetnijega naukovanja” na kojemu se raspravljalo o trenutačnome stanju te o mogućnostima i planovima za unapređenje naukovanja. Nakon rasprave i iznesenih zaključaka predstavnici Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, strukovnih škola, županije i poslodavaca potpisali su Izjavu o potpori partnerstvu za naukovanje.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja i ravnateljica Maja Jukić dala je potporu partnerstvu za naukovanje uspostavljenom u sklopu Erasmus+ projekta ,,Uključite se u EP4A: europska partnerstva za naukovanje”.