Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja u listopadu 2017. godine objavio je Priručnik za izradu zadataka višestrukoga izbora iz nastavnoga predmeta Povijest – s primjerima zadataka iz ispita Povijesti na državnoj maturi (u daljnjemu tekstu: Priručnik). Autori su Priručnika Natalija Gjeri Robić, Miroslav Šašić, Karolina Ujaković i Mario Peranić. Priručnik se bavi pitanjima izrade zadataka višestrukoga izbora u kontekstu razvoja ispita i osiguranja njihove kvalitete. Priručnik je namijenjen učiteljima Povijesti, ali i učiteljima  drugih nastavnih predmeta i suradnicima Centra te im može biti koristan tijekom sastavljanja i osiguravanja kvalitete ispitnih zadataka različitih razina kognitivnih procesa, kao i prilikom sastavljanja i osiguranja kvalitete samih ispita.

Predstavljanje Priručnika održano je 20. listopada 2017. godine u Nacionalnome centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Predstavljanju Priručnika prisustvovali su djelatnici Centra, predstavnica Ministarstva znanosti i obrazovanja Sanja Horvatić te članovi stručnih radnih skupina iz Povijesti. Sudionike su prvo pozdravile ravnateljica Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Maja Jukić i načelnica Odjela za promicanje kvalitete obrazovanja Sanja Fulgosi. Priručnik su zatim predstavili recenzenti Priručnika: dr. sc. Mladenko Domazet (Filozofski fakultet u Splitu), dr. sc. Gordan Ravančić (Hrvatski institut za povijest) i Svjetlana Vorel, prof. (V. gimnazija, Zagreb) te autori Priručnika.

Na predstavljanju je istaknuta važnost Priručnika u osiguranju kvalitete pisanih provjera znanja u nastavi, na natjecanjima, ali i u ispitima iz Povijesti na državnoj maturi.

Fotografije s predstavljanja: