Objava nacionalnih rezultata prvog Europskog istraživanja jezičnih kompetencija

Danas, 21. lipnja, u 12 sati ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović objavio je nacionalne rezultate prvog Europskog istraživanja jezičnih kompetencija.

U isto je vrijeme Europska komisija u Bruxellesu predstavila rezultate za 14 zemalja čiji su učenici sudjelovali u istraživanju: Belgiju, Bugarsku, Hrvatsku, Englesku, Estoniju, Francusku, grčku, Maltu, Nizozemsku, Poljsku, Portugal, Sloveniju, Španjolsku i Švedsku.

Europsko istraživanje jezičnih kompetencija (ESLC) temelji se na ispitima kojima su izmjerene sposobnosti čitanja, slušanja i pisanja na dva strana jezika učenika u dobi od 14 i 15 godina. Provjeravalo se znanje jezika koji su u poučavanju najzastupljeniji u Europi: engleskog, francuskog, njemačkog, talijanskog i španjolskog.

Glavna saznanja Europskog istraživanja jezičnih kompetencija predstavila je dr. sc. Jasminka Buljan Culej, nacionalna koordinatorica istraživanja i članica Savjetodavnog tijela Europske komisije za potrebe istraživanja ESLC. Ministar Željko Jovanović zaključno je prezentirao stavove Ministarstva o korištenju rezultata sukladno programima Vlade kojoj je cilj unapređenje obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

Centar je uspješno proveo Europsko istraživanje jezičnih kompetencija 2011. godine u 144 uzorkovane osnovne škole, s ukupno 3.342 uzorkovana učenika.

Dokumenti
Prvo Europsko istraživanje jezičnih kompetencija: Završno izvješće (214 str.)
First European Survey on Language Competences: Final Report (232 str.)
Prvo Europsko istraživanje jezičnih kompetencija: Sažetak (12 str.)
First European Survey on Language Competences: Executive Summary (8 str.)
Preliminarni hrvatski rezultati Prvoga Europskog istraživanja jezičnih kompetencija (20 str.)
Summary of Results from the ESLC Conducted in the Republic of Croatia (21 str.)
Prvo Europsko istraživanje jezičnih kompetencija: Tehničko izvješće (samo na engleskom) / First European Survey on Language Competences: Technical Report (645 str.)
Prvo Europsko istraživanje jezičnih kompetencija: Dodatak Excel

Prezentacija
ESLC Europsko istraživanje jezičnih kompetencija