NCVVO Sivi Logo

Poštovane kolegice i kolege,

nacionalni ispiti su standardizirani oblik vanjskog vrednovanja od kojih svi mi u odgojno-obrazovnom sustavu puno očekujemo.

Ove smo godine, zahvaljujući ravnateljima, školskim koordinatorima, učiteljima i stručnim suradnicima, uspješno proveli nacionalne ispite za učenike četvrtoga razreda u 80 škola od 81 škole u uzorku (jedna škola iz uzorka nije imala učenike četvrtoga razreda) i nacionalne ispite za učenike osmoga razreda u 878 škola.

Važnu ulogu u uspješnosti nacionalnih ispita imali su članovi stručnih radnih skupina koji su izradili ispite i popratne ispitne materijale. Na javni poziv u kolovozu 2022. javilo se oko 500 učitelja od kojih su u svaku radnu skupinu odabrani članovi za Hrvatski jezik, Matematiku i Prirodu i društvo u razrednoj nastavi te Hrvatski jezik, Matematiku, prvi strani jezik (Engleski, Njemački, Francuski) Biologiju, Fiziku Geografiju, Kemiju i Povijest u predmetnoj nastavi. Imenovana je i stručna radna skupina za prilagodbu ispitne tehnologije u nacionalnim ispitima.

Nacionalni ispiti u školskoj godini 2023./2024. planiraju se za učenike osmoga razreda provesti u svim osnovnim školama u Republici Hrvatskoj, a za učenike četvrtoga razreda u 81 školi koje su ove i prošle godine bile u uzorku.

Ovogodišnji članovi stručnih radnih skupina odradili su izvrstan posao, a kompetencije učitelja koji su sudjelovali u izradi ispita doprinijele su visokoj razini kvalitete zadataka u ispitima. Iskustvo članova stručnih radnih skupina svakako će biti dragocjeno u izradi zadataka za sljedeću godinu.

No, isto tako pozivamo i sve druge učitelje razredne i predmetne nastave koji imaju ambiciju i motivaciju za sudjelovanjem u izradi i razvoju nacionalnih ispita da se jave na ovaj javni poziv jer želimo poboljšati kvalitetu stručnih radnih skupina. Nacionalnomu centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja potrebni su najbolji kandidati jer će samo na taj način moći unaprijediti vanjsko vrednovanje na dobrobit svih koji sudjeluju u odgoju i obrazovanju učenika.

Cilj je svega na temelju objektivnoga vrednovanja učeničkih postignuća poboljšati i unaprijediti odgojno-obrazovni sustav.

Vinko Filipović

ravnatelj Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja

Izjava o srodstvu pdf 282,62 kB
Suglasnost ravnatelja pdf 398,36 kB

Poveznica na obrazac: https://www.surveymonkey.com/r/ni-prijave