Kongres ravnatelja osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova Republike Hrvatske Ravnatelji između ograničenja i odgovornosti pred izazovom škole budućnosti pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović održan je u Malom Lošinju, 7., 8. i 9. svibnja 2018. Na otvaranju skupa pozdravne riječi uputili su predsjednici udruga, gostiju i uzvanika te su uslijedili nastupi učenika osnovne i srednje škole iz Malog Lošinja. Na Malome Lošinju okupilo se oko 500 ravnatelja osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova Republike Hrvatske. Aktualnosti iz Ministarstva znanosti i obrazovanja predstavila je prof. dr. sc. Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja. Eksperimentalni program „Škola za život“ predstavila je Lidija Kralj, pomoćnica ministrice. Primjenu kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama izložila je Zdenka Čukelj iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Strateške projekte – aktivnosti u tijeku predstavila je Maja Jukić, v. d. ravnateljica Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Ulogu ravnatelja u podizanju digitalne zrelosti škola predstavila je Barbara Kolarek iz CARNET-a. Temu Ravnatelj – škola – agencija predstavio je Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. eTwinning u školama sadašnjosti i budućnosti predstavile su: Tea Režek iz Agencije za mobilnost i programe EU i Suzana Hitrec, eTwinning ambasadorica. Temu Mjera pripravništva, provedba u odgojno-obrazovnim ustanovama izložila je Ivana Pilko Čunčić iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Temu Škola budućnosti: uloga ravnatelja u izgradnji društva stvaranja vrijednosti predstavio je dr. sc. Goran Vlašić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Nesklad između ovlasti i odgovornosti ravnatelja škola predstavio je Krešimir Rožman iz časopisa Radno pravo.

Prava i obveze ravnatelja u primjeni Pravilnika o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika i Pravilnika o načinima postupanja odgojno-obrazovnih radnika u poduzimanju mjera zaštite prava učenika, predstavila je Vesna Popović iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ulogu ravnatelja u zaštiti osobnih podataka i novoj EU regulativi (GDPR) predstavila je doc. dr. sc. Marija Boban s Pravnog fakulteta iz Splita.

Zaključke zajedničkog kongresa ravnatelja/ica osnovnih, srednjih škola i učeničkih domova Republike Hrvatske Ravnatelji između ograničenja i odgovornosti pred izazovom škole budućnosti, pogledajte ovdje.