Preuzeto sa portala Varaždinske županije

U Županijskoj palači u Varaždinu je 13. travnja 2018. godine, održan radni sastanak v. d. ravnateljice Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Maje Jukić i njezinih suradnika sa zamjenikom župana Tomislavom Paljakom, pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslavom Huđekom, predsjednikom Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimirom Mihalincem i ispitnim koordinatorima  i ravnateljima srednjih škola. Učenici završnih razreda srednjih škola iz Varaždinske županije prvi će u Hrvatskoj ispite državne mature iz najviše 15 izbornih predmeta u ljetnome roku polagati na jednome mjestu, u Ispitnome centru Varaždin, a ne kao dosada u matičnim školama. Riječ je o pilot-projektu na razini Republike Hrvatske, a čiji cilj je racionalizirati i rasteretiti škole te ispitne koordinatore pri organizaciji polaganja državne mature.

Ukupno 879 maturanata iz osam varaždinskih srednjih škola prijavilo se za polaganje ispita iz jednog od 15 izbornih predmeta na ljetnom roku. Nakon što se matura iz izbornih predmeta osam godina održavala u matičnim školama, bez obzira na to je li pojedini predmet pisalo, primjerice, pet ili 50 učenika, u Varaždinskoj županiji je pokrenuta inicijativa za provedbu ispita državne mature na jednom ispitnome mjestu, u jednom ispitnome centru. Pokrenuo ju je Zvonimir Lončar, ispitni koordinator s Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin, zajedno s drugim kolegama koordinatorima.  Na temelju toga je Nacionalni centar pokrenuo pilot-projekt ispitnog centra koji će biti u Prvoj gimnaziji Varaždin.

– Ovaj pilot-projekt će na ljetnom roku državne mature donijeti unapređenje procesa te će u ovoj županiji donijeti financijske i vremenske uštede. To ne bismo mogli napraviti bez škola, koje su same izrazile inicijativu, kao ni bez podrške osnivača, Varaždinske županije, a uz to nam je veliku podršku dao i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama. Iza cijelog projekta stoji i podrška te suradnja s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Nadam se da će to donijeti dobrobiti u samoj provedbi, pri čemu treba istaknuti da sama organizacija nije bila nimalo jednostavna i iza nas je puno aktivnosti i priprema. U ostale županije ćemo krenuti isključivo na dobrovoljnoj bazi, te ćemo projekt provoditi tamo gdje postoji podrška lokalne zajednice – rekla je Maja Jukić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

U pilot-projekt je uključeno osam srednjih škola koje djeluju na području grada Varaždina: Prva gimnazija Varaždin, Druga gimnazija Varaždin, Medicinska škola Varaždin, Gospodarska škola Varaždin, Srednja strukovna škola Varaždin, Elektrostrojarska škola Varaždin, Strojarska i prometna škola Varaždin te Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin.

Na sastanku je potpisan i Sporazum o suradnji između NCVVO-a, Varaždinske županije te srednjih škola uključenih u pilot-projekt.

U dogovoru s Nacionalnim centrom, Varaždinskom županijom i ravnateljima škola za lokaciju ispitnog centra ove godine je odabrana Prva gimnazija Varaždin, koja ima sve potrebne materijalne i tehničke uvjete za provedbu projekta, čime će svim učenicima biti osigurani uvjeti pisanja ispita propisani pravilnicima i specifičnim napucima Nacionalnog centra.

– Počašćeni smo i ponosni što je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja ovaj pilot-projekt odlučio provesti upravo u školama u Varaždinskoj županiji, i to na inicijativu našeg ispitnog koordinatora Zvonimira Lončara i njegovih kolega. Ovo je novi iskorak u Varaždinskoj županiji na području obrazovanja, što vjerojatno više nikoga ne čudi, jer je u našoj Županiji prioritet upravo obrazovanje za koje izdvajamo najviše u Hrvatskoj, čak 65 posto svojeg izvornog proračuna – rekao je zamjenik župana Tomislav Paljak.

Polaganje ispita državne mature na jednome mjestu podržava i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama.

– Za mene je ovo radostan i svečani dan. Projekt državne mature smatram najvažnijim i najznačajnijim projektom Ministarstva znanosti i obrazovanja od osamostaljenja Hrvatske. Ovo što se danas događa u Varaždinskoj županiji je ogroman iskorak prema boljoj, organiziranijoj i jednostavnijoj provedbi državne mature. To ne bi bilo moguće bez podrške nastavnika, izuzetno važnog rada izbornih koordinatora, bez podrške Varaždinske županije i angažmana Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, koji je odgovoran za provedbu državne mature – naveo je predsjednik Nezavisnog sindikata Branimir Mihalinec.

– Iznimno mi je drago da smo nakon godina izvrsne suradnje s Nacionalnim centrom i varaždinskim srednjoškolskim ustanovama uspjeli realizirati ovaj pilot-projekt, čija je suština racionalizacija. Najvažnije da smo rasteretili matične škole, a posebno želim naglasiti da učenike u Ispitnom centru u Prvoj gimnaziji Varaždin čekaju potpuno identični uvjeti kao i u matičnim školama – rekao je Zvonimir Lončar, ispitni koordinator s Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin, koji je s kolegama inicijator ovog pilot-projekta.