IZVOR: HINA

Stručni skup Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja s temom “Autonomija i odgovornost u rukovođenju i upravljanju srednjoškolske ustanove” održan je u Vodicama 6.,7. i 8. studenoga 2017. godine, a ministrica znanosti i obrazovanja prof.dr.sc. Blaženka Divjak ravnateljima je poručila da na njima leži velika odgovornost kako bi ostvarili zajednički cilj, izgradnju obrazovnog sustava za 21. stoljeće. “Škole i učitelji nositelji su procesa obrazovanja i stvaraju poticajno i kreativno okruženje, a ravnatelji imaju krucijalnu ulogu u tome. Čuli smo već i čut ćemo na ovom skupu o problemima s kojima se suočavaju ravnatelji u poslu i, iako neće biti lako, moramo biti svjesni da se stvari ne mogu promijeniti preko noći, Hrvatska nema vremena i zajednički ćemo graditi sustav jer učenici ne mogu čekati. Želimo mlade zadržati u domovini i omogućiti im da budu konkurentni na tržištu rada.”, poručila je ministrica ravnateljima srednjih škola na stručnom skupu u Vodicama. Osvrnula se i na izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju koje su u javnoj raspravi od prošlog petka, te ravnatelje pozvala da se uključe sa svojim prijedlozima. Jedna je od ideja u izmjenama zakona, podsjetila je, da se onima koji su dosad volontirali na EU projektima omogući priznavanje rada i povećanje plaće. Naglasak je i na ishodima i kompetencijama znanja, a ne na učenju činjenica napamet, a što se tiče zaključivanja ocjena na polugodištu, ministrica Divjak ističe kako želi da rješenje učenicima omogući da budu motivirani i dobiju kvalitetnu informaciju, a ne da robuju formama.

Predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec naglasila je kako ravnatelji nose izuzetno veliku odgovornost za sve poslove u svojim ustanovama, a odgovorni su i za uspjeh učenika i rad svih zaposlenika, nastavu, suradnju s roditeljima, rezultate i programe. Napomenuvši da je autonomija škola i ravnatelja vrlo niska, Hitrec je upozorila da je malo područja u kojima mogu samostalno odlučivati. “Kurikulum nam je određen, a i kad imamo natječaje za radna mjesta, sretni smo ako imamo mogućnost odabrati ih sami, a ne da netko ima prednost pri zapošljavanju.”, upozorila je Hitrec.

Predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje doc.dr.sc. Vesna Bedeković istaknula je da se bez ravnatelja neće moći provesti reforma obrazovanja zbog njihove važne uloge u sustavu obrazovanja, a kazala je da se svi sudionici zajedničkim snagama moraju uključiti u provedbu reforme obrazovanja.

Na stručnom skupu koji je trajao tri dana, uz ravnatelje srednjih škola iz Hrvatske i učeničkih domova, sudjelovali su i pomoćnik ministrice znanosti obrazovanja i sporta Vlado Prskalo, prof., ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Mile Živčić, prof., ravnateljica Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Maja Jukić, dipl. ing. el., saborski zastupnik Dražen Barišić, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković Pečenković, prof. i brojni drugi stručnjaci s područja obrazovanja.