NCVVO Zeleni Logo

Poštovane kolegice i kolege,

nacionalni ispiti su standardizirani ispiti vanjskog vrednovanja od kojih svi mi u odgoju i obrazovanju puno očekujemo. Ove godine uspješno smo proveli nacionalne ispite u 81 školi zahvaljujući ravnateljima, školskim koordinatorima i učiteljima koji su sudjelovali u njihovoj provedbi.

Važnu ulogu u uspješnosti nacionalnih ispita imali su članovi stručnih radnih skupna koji su izradili ispite i popratne ispitne materijale. Na javni poziv za članove stručnih radnih skupina u listopadu 2021. javilo se oko 160 učitelja od kojih smo u svaku radnu skupinu odabrali po pet članova za Hrvatski jezik, Matematiku, Prirodu i društvo u razrednoj nastavi te Hrvatski jezik, Matematiku, Biologiju, Fiziku i Kemiju u predmetnoj nastavi. Bila je imenovana i stručna radna skupina za prilagodbu ispitne tehnologije.

Nacionalne ispite u školskoj godini 2022./2023. planiramo za učenike osmog razreda provesti u svim osnovnim školama u Republici Hrvatskoj, a za učenike četvrtog razreda u 81 školi koje su i ove školske godine sudjelovale u provedbi nacionalnih ispita.

Ovogodišnji članovi stručnih radnih skupina odradili su izvrstan posao. Kompetencije učitelja koji su sudjelovali u izradi ispita doprinijeli su visokoj razini kvalitete zadataka u ispitima. Iskustvo članova stručnih radnih skupina svakako će biti dragocjeno u izradi ispita i za sljedeću školsku godinu.

No isto tako pozivamo i druge učitelje razredne i predmetne nastave, svakog učitelja koji ima ambiciju i motivaciju za sudjelovanje u izradi i razvoju nacionalnih ispita da se javi na ovaj javni poziv jer želimo još više poboljšati kvalitetu rada stručnih radnih skupina. Mi u Nacionalnom centru trebamo najbolje suradnike jer samo ćemo tako unapređivati vanjsko vrednovanje na dobrobit svih koji sudjeluju u odgoju i obrazovanju naših učenika.

Cilj svega je temeljem objektivnog vrednovanja učeničkih postignuća kvalitetno poboljšati i unaprijediti odgojno-obrazovni sustav.

Vinko Filipović,

ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja

Obrazac za prijavu na javni poziv