NCVVO Plavi Logo

Poštovane kolegice i kolege,

ulazimo u 14. godinu provedbe ispita državne mature. Vrednovanje, odnosno ocjenjivanje ispita važan je segment kvalitetne provedbe državne mature. Zadovoljstvo mi je istaknuti da svake godine podižemo kvalitetu ocjenjivanja jer imamo sve manje prigovora na ocjenjivanje ispita državne mature, što je u velikoj mjeri rezultat vaše stručnosti i predanosti tomu zahtjevnom i odgovornom poslu.

Pozivam vas da se odazovete Javnomu pozivu za izbor članova ocjenjivačkih skupina za ispite državne mature u šk. god. 2022./2023. kako biste doprinijeli vrijednostima državne mature te stekli dodatno iskustvo i nove kompetencije koje će zasigurno obogatiti i unaprijediti vaš rad u nastavi.

U javnome pozivu navedeno je kada će biti ocjenjivanje, stoga možete planirati svoje ostale obveze. Ovim putem pozivam ravnateljice i ravnatelje da imaju razumijevanja za prijave nastavnika za ocjenjivače jer je državna matura od općega interesa i važnosti svih nas koji smo na različite načine uključeni u obrazovni sustav.

Kao što smo to činili i ranijih godina, ocjenjivači će se posebno educirati i pripremiti za ocjenjivanje s vrlo jasnim uputama kako pristupiti vrednovanju ispita uz stalnu pomoć mentora od kojih će u svakoj prilici moći dobiti dodatnu uputu.

Pozivam da se jave oni koju su bili ocjenjivači ranijih godina, ali i ostali jer trebamo ponajbolje stručne i suradljive nastavnike. Osobito apeliram na prijavu nastavnika Hrvatskoga jezika, Engleskoga jezika i Matematike da se jave u što većemu broju jer za te predmete trebamo najveći broj ocjenjivača. Uvažavajući realne okolnosti, naknade za ocjenjivanje ispita bit će uvećane za 10 % po svakomu ispitu u odnosu na prošlu godinu.

Prostor u kojemu će se ocjenjivati ispiti državne mature ostat će isti pa molim one koji će se javiti da računaju na sve objektivne okolnosti u lipnju i srpnju. Ispiti državne mature su ispiti visokoga rizika pa su mjere i organizacija ocjenjivanja detaljno planirane kako se ni na koji način ne bi doveli u pitanje sigurnost i kvaliteta ocjenjivanja.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja treba kvalitetne suradnike jer ćemo samo tako moći unaprijediti vanjsko vrednovanje na dobrobit svih koji sudjeluju u odgoju i obrazovanju naših učenika. Cilj je svega na temelju objektivnoga vrednovanja učeničkih postignuća kvalitetno poboljšati i unaprijediti odgojno-obrazovni sustav.

Vinko Filipović

ravnatelj Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja

 

Izjava o srodstvu doc 39,00 kB
Plan ocjenjivanja pdf 482,78 kB

Obrazac za prijavu: https://www.surveymonkey.com/r/prijava-ocj-dm23