NCVVO Sivi Logo

Poštovane kolegice i kolege,

ulazimo u drugu godinu provedbe nacionalnih ispita u 81 školi za učenike četvrtog razreda i u svim osnovnim školama za učenike osmog razreda. Nacionalni ispit su nam već u prvoj godini provedbe dali vrlo vrijedne povratne informacije koje će koristiti učenicima i njihovim roditeljima, učiteljima i školama, a u konačnici i nacionalnim obrazovnim institucijama poput našega resornog ministarstva.

Prošle školske godine uspješno smo proveli nacionalne ispite eksperimentalno u 81 školi zahvaljujući ravnateljima, školskim koordinatorima i učiteljima koji su sudjelovali u njihovoj provedbi.

Nacionalni ispiti, osim standardiziranih zadataka iz kojih proistječu objektivni pokazatelji učeničkih postignuća, imaju još jedan važan element objektivnosti, a to je vrednovanje, odnosno ocjenjivanje. Molim vas da se odazovete javnomu pozivu kako biste i sami doprinijeli vrijednostima koje dobivamo nacionalnim ispitima. Ujedno ćete steći dodatno iskustvo i nove kompetencije koje će zasigurno obogatiti i unaprijediti vaš rad u nastavi.

U privitku je javni poziv iz kojega ćete moći vidjeti u kojemu razdoblju planiramo ocjenjivanje kako biste mogli planirati vaše ostale obveze. Ovim putem pozivam ravnateljice i ravnatelje da imaju razumijevanja za vaše prijave za ocjenjivače jer su nacionalni ispiti od općega interesa i važnosti svih nas koji smo na različite načine uključeni u obrazovni sustav.

Koristeći se iskustvom od prošle školske godine, ocjenjivači će se posebno pripremiti za ocjenjivanje s vrlo jasnim uputama kako pristupiti vrednovanju ispita uz stalnu pomoć mentora od kojih će u svakoj prilici moći dobiti dodatnu uputu.

Pozivam da se jave svi oni koju su sudjelovali kao ocjenjivači nacionalnih ispita u prvoj godini provedbe, ali i svi ostali jer će nam ovaj put trebati znatno više ocjenjivača. Osobito apeliram na prijavu predmetnih učitelja da se jave u što većemu broju jer ćemo trebati za svaki predmet oko 150 ocjenjivača. Za sve koji su udaljeniji od Zagreba bit će osiguran smještaj s prikladnom naknadom za ocjenjivanje ispita o kojoj ćemo vas ubrzo izvijestiti.

U Nacionalnome centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja trebamo najbolje suradnike jer ćemo samo tako moći unaprijediti vanjsko vrednovanje na dobrobit svih koji sudjeluju u odgoju i obrazovanju naših učenika. Cilj je svega na temelju objektivnoga vrednovanja učeničkih postignuća kvalitetno poboljšati i unaprijediti odgojno-obrazovni sustav.

Vinko Filipović
ravnatelj Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja

Suglasnost ravnatelja pdf 350,57 kB

Poveznica na obrazac: https://www.surveymonkey.com/r/ocjenjivaciNI2023