Danas slavimo 10 godina rada. Prvi potpisani ugovor o radu Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja bio je 16. ožujka 2006. godine.

Centar je ustanova koja je od 2006. godine određena za provedbu vanjskoga vrednovanja u odgojno-obrazovnome sustavu Republike Hrvatske te će se procesi vanjskoga vrednovanja prema Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije u narednome razdoblju u cijelosti razviti i usustaviti.

Naša je misija valjano i objektivno praćenje i vanjsko vrednovanje nacionalnoga odgojno-obrazovnog sustava u suradnji s njegovim dionicima radi definiranja i unapređenja kvalitete odgoja i obrazovanja.

Centar kontinuirano provodi ispitivanja kojima se procjenjuju nacionalni standardi dostignuća u obrazovanju: državna matura, nacionalni ispiti, vanjsko vrednovanje odgojno-obrazovnih ustanova i vanjska vrednovanja eksperimentalnih programa te međunarodna istraživanja.
Očekujemo kako će do 2020. godine sustav vanjskoga vrednovanja biti u potpunosti uspostavljen prema europskim kriterijima.

Pozivamo vas da nam se pridružite na Danima otvorenih vrata koji će se održati 5. i 6. travnja 2016. u prostorijama Centra. Prikazat ćemo vam retrospektivu i presjek desetogodišnjeg rada i aktivnosti Centra. U interakciji s djelatnicima Centra i kroz stručne prezentacije moći ćete se pobliže upoznati s djelatnošću Centra.