Protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se odlukom Ujedinjenih naroda iz 1999. u znak sjećanja na sestre Mirabal iz Dominikanske Republike koje je zbog njihovih aktivnosti i borbe za demokraciju i pravdu 25. studenoga 1960. brutalno dao pogubiti diktator Rafael Trujillo.

Obilježavanjem ovoga dana želi se ukazati na važnost senzibilizacije i osvještavanja javnosti o problemu nasilja nad ženama te pridonijeti jačanju odlučnosti žena da proživljeno nasilje prijavljuju kako bi se eventualno buduće nasilje spriječilo, a već počinjeno nasilje sankcioniralo na odgovarajući način.

Nasilje nad ženama i djevojčicama jedno je od najraširenijih i najdugotrajnijih poražavajućih oblika kršenja ljudskih prava u današnjemu svijetu, a često ostaje neprijavljeno zbog straha od stigmatiziranja okoline i srama. Ovo se kršenje ljudskih prava manifestira kao fizičko, seksualno i psihičko nasilje nad ženama i djevojčicama koje često uključuje nasilje od strane intimnog partnera, silovanje, spolni odnos bez pristanka, seksualno iskorištavanje djevojčica, trgovinu ženama i djevojčicama itd.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u svijetu se simbolično obilježava narančastom bojom, a globalna kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” provodi se 16 dana i završava 10. prosinca na Međunarodni dan ljudskih prava.

Ravnateljica Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić imenovala je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova i rodno osjetljivo obrazovanje s ciljem da Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja svojim djelovanjem i aktivnostima aktivno pridonosi poboljšanju indeksa spolne i rodne ravnopravnosti u području obrazovanja uključujući i sprečavanje diskriminacije i nasilja nad ženama.

Predstavnica Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja sudjelovala je na jučer održanoj konferenciji pod nazivom „Važnost i izazovi provedbe programa prevencije seksualnoga nasilja u školama”. Na konferenciji je predstavljen projekt u sklopu kojega je razvijen program prevencije seksualnoga nasilja („SNEP program”) za srednje škole koji je verificiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i implementiran u 31 srednjoj školi s područja cijele Hrvatske. Program je razvila Ženska soba u partnerstvu s Uredom pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske, udrugom Plavi telefon, Srednjom školom Ivana Šveara iz Ivanić Grada, Prehrambeno-tehnološkom školom iz Zagreba, Medicinskom školom iz Osijeka, Obrtničkom školom iz Osijeka, Gimnazijom i strukovnom školom Bernardina Frankopana iz Ogulina i Ekonomskom i turističkom školom iz Daruvara, od 2018. godine provodi EU projekt „Seksualno nasilje – edukacijski i prevencijski program”. Snimka konferencije dostupna je na Facebook stranici Ženske sobe.

Također, maturantima je na stranici https://jednaodnas.com/ ponuđena mogućnost da prijave svoj razred za besplatno gledanje filma i online Q&A događaja s autorom filma i stručnom osobom iz prevencije seksualnoga nasilja. Nakon što pogledaju film, autor i stručnjaci odgovaraju na sva pitanja maturanata. Pravo na besplatno gledanja filma ostvaruje se ako je broj prijavljenih osoba iz razreda minimalno 15 pa pozivamo maturante da iskoriste tu mogućnost.

Zaposlenice i zaposlenici Centra sudjelovat će u istraživanju kojim se želi utvrditi rasprostranjenost spolnoga uznemiravanja te kako tvrtke provode suzbijanje i prevenciju istoga na radnim mjestima u Hrvatskoj u sklopu projekta Frida. https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeRSQwd0RwuzRbcDCreTt2g6EDe1IcxSBuBBoVZGNNQN0PXHA/viewform