NCVVO Plavi Logo

Poštovane kolegice i kolege,

ulazimo u petnaestu godinu provedbe državne mature i ovim putem pozivamo kandidate da se jave na Javni poziv za članove stručnih radnih skupina za izradu ispita državne mature u školskoj godini 2024./2025. Ove smo godine uspješno proveli ispite državne mature u 381 školi i u šest ispitnih centara za 28 917 pristupnika koji su pisali 138 772 ispita u prvome (ljetnom) ispitnom roku.

Važnu ulogu u uspješnosti provedbe ispita državne mature imaju članovi stručnih radnih skupina koji izrađuju ispite i popratne ispitne materijale. Kompetencije onih koji su dosada sudjelovali u izradi ispita doprinijele su visokoj razini kvalitete ispitnih zadataka koji se svake godine pokušavaju poboljšati. Dosadašnji članovi stručnih radnih skupina odradili su zahtjevan posao te će njihovo iskustvo svakako biti dragocjeno u izradi zadataka za državnu maturu u školskoj godini 2024./2025.

Ove su se godine od provedenih 1945 zadataka nažalost pojavili propusti u trima zadatcima, što nam je svakako upozorenje da moramo biti još pažljiviji pri izradi ispita. Državna matura izaziva veliku pozornost ne samo pristupnika, već i mnogih drugih zainteresiranih aktera, što zasigurno dodatno povećava odgovornost autora zadataka. No, ne želimo da se zbog toga smanji interes javljanja na javni poziv jer Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja izuzetno cijeni vaš dosadašnji rad zbog vašega iskustva rada s učenicima koje je iznimno dragocjeno u izradi ispitnih zadataka.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja u stručne radne skupine, uz postojeće članove, želi uključiti i nove praktičare iz srednjih škola i akademske zajednice koji mogu svojim kompetencijama doprinijeti izradi ispita državne mature. Očekujemo da se u izradu ispita državne mature, uz nastavnike koji već godinama sudjeluju u izradi, uključe i drugi nastavnici srednjih škola, kao i stručnjaci akademske zajednice koji smatraju da mogu doprinijeti kvaliteti ispita.

Stoga pozivamo sve nastavnike koji žele sudjelovati u izradi ispita državne mature da se jave na javni poziv kako bismo i dalje unapređivali državnu maturu na dobrobit naših učenika, ali i svih dionika odgojno-obrazovnoga sustava.

Vinko Filipović

ravnatelj Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja

Izjava o srodstvu doc 39,50 kB
Obrazac za prijavu doc 72,50 kB